De Digitale Houtmeter

De Digitale Houtmeter is ook in 2015 leverbaar op basis van de Winmate E430T PDA

De Digitale Houtmeter is een handig tijdbesparend hulpmiddel bij het meten van sortiment- en langhout.
De Digitale Houtmeter bestaat uit een handcomputer (PDA) met daarop een speciaal De Digitale Houtmeter
ontwikkeld programma waarin de gegevens van het houtmeten worden ingevoerd. De handcomputer en de daarop geïnstalleerde software vervangt het klembord. Om deze handcomputer te beschermen tegen vuil (regen, modder, verf, vet etc.) en vallen is deze ingebouwd in een zogenaamde Otterbox.
Met behulp van drie invoermethoden kunnen snel en efficiënt gegevens worden ingevoerd. Na het verbinden van de Digitale Houtmeter met een computer of laptop komen deze meetgegevens beschikbaar in verschillende programma’s. Er zijn invoermethoden voor langhout en voor sortiment.

Niet meer overtypen

Door het invoeren van meetgegevens op de Digitale Houtmeter, hoeven de gegevens maar één keer ingevoerd te worden. Hierdoor hoeven de meetgegevens dus niet thuis of op kantoor alsnog in de computer gevoerd te worden. De tijdsbesparing kan oplopen tot één uur op een dag hout meten. Door de Digitale Houtmeter met een PC of laptop te verbinden, worden de metingen gekopieerd. Hierna zijn de metingen te openen en eventueel nog na te bewerken met Microsoft Excel.

Automatisch vastleggen van de GPS coördinaten

Door de ingebouwde “Sirf star III” ontvanger zijn GPS metingen tot op 5 meter nauwkeurig mogelijk. De gemeten stapels worden direct, zonder actie van de gebruiker, voorzien van GPS coördinaten. Deze GPS coördinaten zijn weer in te lezen met bijvoorbeeld GIS (Grafisch Informatie Systeem) programma’s als Garmin Mapsource of Google Earth, waardoor er grafisch inzicht kan worden verkregen in de hoeveelheid en locatie van het gemeten hout.
De Digitale Houtmeter voldoet hiermee aan het AVIH beleid om houtmetingen te voorzien van GPS coördinaten.

Gegevens direct inzichtelijk

Via de “Digitale Houtmeter Meting Verkenner” programmamodule kan er direct, op locatie, inzicht verkregen worden in de hoeveelheid en locatie van het gemeten hout. Bij het meten van langhout is er zelfs tijdens de meting inzicht hoeveel kuub hout er gemeten is. Handig als er bijvoorbeeld maar één vrachtwagenlading gemeten hoeft te worden.

Gegevens in Garmin Mapsource en Google Earth

Door de automatische registratie van GPS coördinaten zijn op een PC of laptop meetgegevens grafisch inzichtelijk te maken. Op Topografix staat een lijst van programma’s welke ook de GPS coördinaten van de Digitale Houtmeter in kunnen lezen.

Gemakkelijk te leren

Na een korte instructie is het al mogelijk om aan het werk te gaan met de Digitale Houtmeter. Doordat er tijdens de ontwikkeling van het product veel contact met het werkveld is geweest, zijn de lay-out en programmaopzet optimaal aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Ook op snelheid wint de Digitale Houtmeter van het klembord en papier.

Vergelijking van de Digitale Houtmeter met het klembord

Digitale Houtmeter Klembord met papier
Wind Ja Lastig
Lichte mist Ja Lastig
Dichte mist Ja Nee
Regen Ja Nee
Sneeuw Ja Nee
Gegevens overtypen Nee Ja
Fouten maken bij overtypen Nee Kan
Automatische GPS registratie Ja Handmatig
Onleesbaar handschrift Nee Kan